Thuis hoort een veilige plek te zijn. Als het dat niet meer is, door uw eigen gedrag of dat van anderen, is het goed om het buurtteam in te schakelen. Wat er ook aan de hand is en welke rol u daarin ook heeft, u kunt bij het buurtteam altijd uw verhaal kwijt. Wanneer u uw eigen boosheid moeilijk onder controle houdt, of als u te maken heeft met geweld in huiselijke kring, dan kan het buurtteam meekijken naar mogelijke oplossingen. Het is de bedoeling om te onderzoeken hoe het geweld kan stoppen en hoe herhaling kan worden voorkomen.
Samen Veilig
Als er sprake is van een onveilige situatie voor een kind, door bijvoorbeeld kindermishandeling, dan werken we samen met diverse instanties. Het buurtteam helpt dan om de thuissituatie zo snel mogelijk weer veilig te krijgen eventueel samen met inzet van politie.
Hulp zoeken
Ook als u te maken heeft met huiselijk geweld kunt u bij ons terecht. Huiselijk geweld is geweld dat door iemand uit de huiselijke of familiekring wordt gepleegd. Kindermishandeling, ouderenmishandeling en (ex)partnergeweld zijn voorbeelden van huiselijk geweld. Het kan gaan om lichamelijk geweld, zoals slaan, schoppen of iemand verwonden met een voorwerp. Soms is het geweld psychisch, zoals treiteren, vernederen, bedreigen of stalken. Ook seksueel misbruik is een vorm van geweld. Huiselijk geweld stopt niet vanzelf. Het is van belang om hier hulp bij te zoeken. Het buurtteam kan u helpen om de juiste stappen te zetten.
Het kan ook zijn dat u zich niet veilig voelt vanwege misbruik of uitbuiting, dat ook buitenshuis kan plaatsvinden. Van misbruik of uitbuiting is sprake, als iemand van u profiteert, terwijl u dat niet wilt. Bijvoorbeeld wanneer u wordt gechanteerd, als u gedwongen voor iemand moet werken, of wanneer een jongere te maken heeft met loverboys.